Hyppää sisältöön

Kokonaisarkkitehtuuri ja yhteentoimivuus

Luvat ja valvonta -hankkeessa tehdään kokonaisarkkitehtuurityötä, jonka tarkoituksena on varmistaa palvelukerroksen ja viranomaisten omien tietojärjestelmien toiminnallinen, tekninen ja tietosisällöllinen yhteentoimivuus. Viranomainen hyödyntää arkkitehtuuriaineistoa arvioidakseen, edellyttääkö liittyminen palvelukerrokseen muutoksia viranomaisen omiin tietojärjestelmiin. Viranomainen voi hyödyntää kokonaisarkkitehtuuria myös prosessimuutosten suunnittelussa

Palvelukerroksen kokonaisarkkitehtuurityön aineistoissa kuvataan palvelukerroksen toiminnallista ja teknistä arkkitehtuuria sekä tietoarkkitehtuuria. Palvelukerroksen arkkitehtuuriaineistot löytyvät Arkkitehtuuripankista Luvat ja valvonta -hankkeen sivuston alta osoitteesta arkkitehtuuripankki.onqpr.com. Aineistojen katselu edellyttää kirjautumista. Käyttöoikeuksia voi hakea Arkkitehtuuripankin etusivulla olevan Hae käyttöoikeuksia -linkin kautta.

Milloin kokonaisarkkitehtuurin aineistoihin tulee tutustua?

Viranomaisen tulee perehtyä arkkitehtuurityössä tuotettuihin aineistoihin siinä vaiheessa, kun se suunnittelee tietojärjestelmiensä integrointia palvelukerrokseen.

Kuka yhteentoimivuudesta ja kokonaisarkkitehtuurista vastaa?

Arkkitehtuuriaineistoja hyödyntää ja katselmoi tyypillisesti viranomaisen tietohallinto, joka pystyy myös arvioimaan palvelukerroksen yhteensopivuuden viranomaisen omiin tietojärjestelmiin ja niihin mahdollisesti tarvittavat muutokset.

Palvelukerroksen kokonaisarkkitehtuurityön toteutuksesta ja päivittämisestä vastaa Luvat ja valvonta -hankkeen kumppani yhteistyössä hankkeen kanssa. Kokonaan uusia palvelukokonaisuuksia luotaessa kokonaisarkkitehtuurityöhön voidaan pyytää asiantuntijoita myös eri viranomaisilta.

Palaa takaisin